Hoe maak je een afbeelding van een kavel

Documentaire fotograaf

Een documentaire fotograaf is vrijer om een foto te maken van een onderwerp op een plaats of op een moment dat hem of haar goeddunkt (of het kan zijn dat alleen de onderwerpen zelf de precieze plaats of tijd kennen). (Het is niet goed om een foto te maken van een onderwerp vlak voordat hij of zij binnenkort ergens naar toe vertrekt). Zodra een proefdruk of een scan van een foto is ontvangen, is de fotograaf klaar om aan de afdruk te beginnen. Een paar dagen later komt iemand met de afdruk aan. Is het publiek ingelicht over de voorwaarden? Zeker. Dat hoort bij de verbintenis om een foto te nemen. Hebben ze een digitale camera bij de hand? Dat is een gegeven.

Chinese en Russische jachtgeweren zijn altijd een populaire keuze; niet alleen kunnen ze op de dag van de opname worden meegenomen, ze zijn ook klein, licht en bijna alomtegenwoordig. Waar is de donkere kamer? Ja, zelfs Hollywood heeft ze. We zouden ze zelfs kunnen opvoeden, want filmsiches worden zelden geleverd met een digitale camera, maar meestal wel met een grotere afdruk. (Sony’s RX100 IV, te zien via een computermonitor in de eerste paar beelden van dit artikel, is er een die ik vaak gebruik bij het maken van afdrukken). Hebben ze een 18-35mm lens bij de hand? Zo niet, dan wordt er vaak een aangeboden die gebruikt wordt voor bruiloften, streepjes, enzovoort. Vaak wordt op de afdruk een briefje achtergelaten waarop de fotograaf de gebruikte lens had genoteerd, zodat ze later altijd advies kunnen inwinnen. Te veel geoefend om een onderwerp op een bepaalde manier te fotograferen? Goed nieuws! Witbalans is een manier om tijdens schemer of bewolkte dagen een beeld te creĆ«ren dat prettiger voor het oog is. Maak minstens 1.000 opnamen voordat je begint met andere nabewerkingen om een beeld te krijgen dat meer tot zijn recht komt. (Het is altijd beter vertrouwd te zijn met de foto dan hem te schieten terwijl je probeert een donker of uitgebrand beeld te verbeteren).

Het stuk zal voor het grootste deel worden aangepast aan het publiek, maar voor ons zijn Exhibit A, Ms. No. 285, “Lonely Diet”, en Exhibit B, Ms. No. 282, “Lunch With Apu”, bijna perfecte voorbeelden van hoe een documentaire kan worden gedoken met hedendaagse gevoeligheden en exacte beelden kan aanduiden voor consumptie. Als een jong, modern publiek vandaag de dag hunkert naar informatie en beelden die met de dag zullen veranderen, dan spelen nederigheid en een zachtaardige geesteshouding opnieuw een cruciale rol. En als je het niet erg vindt om een beetje in jezelf te grinniken terwijl je Hasselblad stockfoto’s bekijkt van de met sterren gevulde mensenmassa’s van het Witte Huis of van de enige week van het jaar van beroemde premiers, dan kun je er zeker van zijn dat filmbezoekers naar je zullen kijken als je je volgende interview afneemt met de zoon van Donald Trump over hoe hij en hij alleen Amerika kunnen redden.

Lees Meer…
Fotograaf in Tiel
Bruidsfotograaf in Utrecht