Het Slechte Festival

Bedrijfsfilm laten maken

Over hoe het werkt. En je beoordeelt de interesse van mensen daarin.

Hier in Noorwegen is er een grote bedrijfsfilm industrie. Het Bad Noses Festival is het grootste. Het begint in juni en tijdens het festival hebben we 24 films. We draaien er een hele week van, wekelijks, elke vrijdag. Dat is een groot evenement voor het hele land. Ik denk dat het het enige filmfestival is dat niet op televisie is. Omdat er geen televisie-industrie is in Noorwegen. Je moet het uit je huis halen en het beschikbaar maken voor mensen. […]

Bestaat het gevaar dat uw rol groter wordt dan u kunt beheersen?

Ik denk niet dat het een groot probleem is. Iemand zou kunnen zeggen, dit is een soort publiciteitsstunt, ik wil er geen deel van uitmaken. Maar als dat gebeurt, krijg ik meer publiciteit en heb ik een groter publiek.

Het betekent dat de mensen tussen u en het publiek niet langer op gelijke voet staan. Je wordt de baas over een opdracht. De aanwijzingen die je in een toespraak geeft, moeten worden geaccepteerd. De filmmakers en de regisseur hebben die autoriteit. Ik heb hier niet echt over nagedacht, maar ik denk dat het waar is. Een soort van druk. Ik moet heel voorzichtig zijn met die rol. Er is zeker een heerschappij over en weer.

In het boek ‘Keys to the Kingdom’ schrijft u dat u veel kritiek en hardhandige kritiek in de industrie hebt moeten overwinnen. Hoe beïnvloedt dat uw werk?

In The New World Order bijvoorbeeld, wil de regisseur naar verluidt dat de productiebudgetten gelijk zijn, zodat ze relevant zijn, en wij probeerden te zeggen dat dat niet mogelijk is. En dan moet ik de volgende naaktscène ondergronds maken. Bus ropoulos zei, nee, laten we de decors helemaal reorganiseren zodat niemand iets kan zien. Ik zei, wil je het ondergronds doen? Dus moesten we een compromis sluiten. Hij gaf me de sets om ze allemaal ondergronds te maken, omdat de mensen die boven werkten geklaagd zouden hebben. Dus wat er moest gebeuren was dat hij met de decorontwerper moest zoeken naar decors met maar één raam. Iedereen denkt, wat een geldverspilling, wat een belediging voor ons, om zo van decor te veranderen. Het was onvermijdelijk: de regisseur controleert alles. Weet je, ik heb forums waar we hier niet over mogen praten. Wat ik zou willen zeggen is, wees niet bang voor kritiek. Wees bang voor het risico om dingen te zeggen die misschien niet populair zijn. Ik denk, om je een voorbeeld te geven, vorig jaar stuurde ik mijn korte toneelstuk door heel Noorwegen en alleen al de Guardian gaf het een soort van recensie. Het was verrukkelijk. En de mensen die het lazen waren er zeer, zeer over het algemeen positief over. Maar de 28 commentaren waren negatief. Toen ze de twee commentaren van mij lazen, was er maar één positief, en al het andere was negatief. Alles was negatief. Er was zeker een soort van controle, daar ben ik me van bewust. Maar we zullen niet ontkennen dat er controle is. We moeten met dit soort pers omgaan. Als we er niets positiefs over kunnen zeggen, moeten we toch wat dingen zeggen, zodat we geen ruzie krijgen.

Lees meer:
Videograaf Bruiloft
Bedrijfsvideo laten maken